maanantai 10. syyskuuta 2012

Toinen osa Markos-koulutusta

Perjantaina 7.9 oli Markos-koulutuksen markkinointi-aihealueen toinen koulutus. Tuota luovasti-koulutuspäivän aikana mietittiin tuotekehitystä. Luennoitsijoina koulutuspäivässä olivat Anne Linnonmaa Ideanne Oy:stä ja Marko Torkkeli Lappeenrannan teknillisestä korkeakoulusta.

Anne Linnonmaa aloitti päivän kertomalla, kuinka toteutti monivuotisen unelmansa ja luotsasi monien vaiheiden kautta oman yrityksensä tunnetuksi ja luotettavaksi brändiksi. Linnonmaa pitää tärkeänä sitä, että jokainen yritys kehittäisi itselleen mielikuvitushenkilön, joka olisi yrittäjän mielestä hänen tyypillinen asiakkaansa, Linnonmaa itse nimitti tätä esimerkkiasiakasta "avatariksi". Tämän avatarin kautta voi löytää myös toisen tärkeän asian omalle brändilleen, nimittäin sen, mikä erottaa minun brändini kaikista muista. Linnonmaan yritys on ollut edelläkävijä ekologisuudessa ja eettisessä ajattelemisessa kun puhutaan vaatteista ja esimerkiksi lankojen alkuperästä, jokaisen yrityksen tulisi löytää se oma erikoisuus omassa liiketoiminnassaan.

Yksi asia, joka nousi usein Linnonmaan puheesta esille eri yhteyksissä, on ajankäyttö. Hän kertoi, että vaikka hänellä on ajoittain ollut monia suuria projekteja samanaikaisesti meneillään, hänellä ei koskaan ole ollut kiire. Syy tähän löytyy hänen mukaansa siitä, että hän suunnittelee jokaisen päivänsä hyvin tarkasti, tunti tunnilta, jotta ehtii tekemään kaiken ajoissa ja että työntulos on myös laadukasta. Viesti, jonka myös minä haluan välittää Anne Linnonmaan luennolta kaikille bloginlukijoille, on se, että suunnitelkaa etukäteen hyvin, mitä aiotte saada aikaan tietyssä ajassa Kun suunnittelee, ajankäyttö ns. turhiin asioihin karsiutuu pois ja tuloksia syntyy. Keskittyminen kokonaisvaltaisesti yhteen asiaan juuri sillä hetkellä on tärkeää.

Iltapäivän puhuja, Marko Torkkeli puhui asiakaskeskeisyydestä ajattelutavasta ja luovuuden lisäämisestä. Kun halutaan olla asiakaskeskeisiä, pitää selvittää, mitä asiakas haluaa. Halua tulkitsemalla voidaan selvittää, mitä asiakas todella tarvitsee. Asiakkaan tarpeen selvittäminen ei aina ole helppoa, mutta siihen löytyy monia erilaisia työkaluja ja selvitystapoja. Jotkut tavat saattavat olla jopa melko röyhkeitä, mutta mitäpä sitä ei tekisi maksavien asiakkaiden tarpeiden selvittämisen eteen.

Yksi päivän mieleenpainuvimmista asioista oli se, kuinka saisimme asiakkaan sanomaan tuotteillemme ”wau!” Torkkelin mukaan suuri osa kuluttajista haluaa helppoa elämää ja kuluttajat hakevat kuluttamiltaan tuotteilta helppokäyttöisyyttä. Jos kuluttaja ärsyyntyy siitä, että tuote on monimutkainen, hän viskaa sen nurkkaan eikä enää helposti kaiva sitä sieltä esille. Wau!-reaktion aiheuttamiseen, ja kuluttajien tyytyväisyyteen tarvitaan asiakassegmentointia. Eri asiakkaille eri asiat tuottavat wau:n, eli positiivisen yllätyksen ja reaktion tuotetta käytettäessä. Näistäkin asiakassegmenteistä voi luoda ”avatarin” ja selvittää, mikä asia tuotteissamme aiheuttaa kullekin asiakasryhmälle tämän reaktion.

Torkkeli puhui myös mukavuusalueen ulkopuolelle astumisesta. On tehty tutkimuksia, että luovuus lisääntyy, kun tekee asioita toisella tavalla kuin mihin on tottunut. Muutokset arjessa eivät tarvitse olla suuria, jo se, että ajat aamulla töihin eri reittiä, kuin mihin olet tottunut, vaihdat rannekellon tai käsikorun toiseen ranteeseen kuin yleensä tai harjaat hampaat eri kädellä kuin normaalisti ovat asioita, joissa ihminen muuttaa toimintaansa, astuu mukavuusalueen ulkopuolelle ja tulee samalla käyttäneeksi aivoja eritavalla ja luovemmin. Tällöin ollaan myös lähempänä uusia luovia oivalluksia ja ajatuksia.

Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen koulutuspäivä, hyviä puhujia on aina ilo kuunnella. Seuraava koulutuspäivä onkin jo tämän viikon perjantaina, olkaahan siis kuulolla ja lukekaa seuraavakin blogikirjoitus Markos-koulutukseen liittyen!

Saana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti